пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

5 ПРОСТИХ ПОРАД: ЯК ШВИДКО ВИВЧИТИ ІНОЗЕМНУ МОВУ

Давайте почнемо з головного - ваших можливостей і бажання, адже саме вони становлять левову частку успіху у вивченні будь-якої іноземної мови! Що стосується можливостей, не сумнівайтеся в тому, що вони у вас є, і не тіште тим, що їх немає, адже ще в 2006-му році американський вчений Річард Спаркс переконливо розвіяв відомий міф про те, що для вивчення іноземних мов потрібні які-небудь незвичайні вроджені здібності, а значить, можливості є у кожного!
Переходимо до бажання. Як говорить відома мудрість, «бажання - це тисячі можливостей, а небажання - це тисячі причин». Визначтеся, в якому таборі ви і, якщо тисячі можливостей беруть гору, ця стаття, безсумнівно, допоможе вам їх реалізувати.
Від першої особи
На думку багатьох вчених-лінгвістів, вивчення іноземних мов за допомогою розмовників покращує процес запам`ятовування окремих слів і загальних принципів побудови пропозиції. Крім того, заучуючи мову готовими фразами від першої особи, людина не просто повторює розповідь, що характерно для традиційного переказу текстів, а й підсвідомо моделює певну ситуацію, представляючи себе в тому чи іншому положенні.
Даний метод дозволяє уникнути знеособленості завченого матеріалу, даючи можливість «приміряти» фрази, які можуть стати в нагоді в реальному житті. На користь методики «Від першої особи» говорить дослідження, проведене психологами в загальноосвітній школі з поглибленим вивченням англійської мови.
У ході експерименту учням початкових класів були запропоновані тексти, що на половину складалися з розповіді від третьої особи і наполовину від першої. У результаті з`ясувалося, що 98% школярів практично безпомилково змогли відтворити ту частину тексту, яка складалася з прямої мови. На думку лінгвістів, плюс розмовників полягає саме в характерній особливості викладу матеріалу від першої особи, що дозволяє «вжитися» в текст і робить запам`ятовування більш ефективним.
Наша порада: уважно підійдіть до вибору розмовника; вивчайте теми послідовно, паралельно заучуючи супутні слова. На кожну тему затрачати 2-3 дні.
Формула
Фахівці вивели ідеальну формулу запам`ятовування - 30 слів на день, 5 з яких становлять дієслова. Методика орієнтована на зайнятих людей, охочих без особливих тимчасових витрат освоїти ази нової мови, навчитися розуміти і говорити. Відповідно до формули, слова слід вибирати по першій букві, щодня змінюючи її на наступну - таким чином, якщо сьогодні ви вчите слова на «А», то завтра це мають бути 30 слів на букву «Б». Коли повне коло алфавіту буде пройдене, ви знову повертаєтеся до «А» і так далі. Ефективність даного методу полягає в тому, що він дозволяє створити для себе певні правила, які з часом увійдуть до звички і трансформуються в систему.
Наша порада: щоб домогтися результатів у вивченні іноземної мови даним методом, прийміть головне правило - слова необхідно вчити щодня, не даючи собі вихідних.
Лірика
Мабуть, найприємніший і ефективний метод вивчення мов - заучування іноземних пісень паралельно з їх перекладом. 
Лінгвісти визнають, що цей спосіб дійсно допомагає засвоїти іноземну мову, особливо, якщо переклад опрацьований самим учнем з урахуванням граматичних і стилістичних особливостей тексту. Величезним плюсом «пісенної» методики є прекрасна вимова - результат багаторазового повторення одного і того ж тексту, а також наслідування виконавця - в даному випадку учень отримує свого роду майстер-клас.
Варто відзначити ще одну вагому перевагу, яка приходить разом з заучування пісень іноземною - це стилістична чистота мови та краса мовних зворотів, які характерні для ліричних творів. Вивчаючи мову через пісні, ви підсвідомо приймаєте стиль викладу думки, звикаєте до нього і відтворюйте.
Наша порада: почніть з улюблених ліричних творів. Наприклад, для тих, хто збирається вчити німецьку прекрасною стартовою піснею може стати «Eine letzte Minute».
Тире-крапка
Психологи, які вивчають проблему сприйняття іноземних мов, прийшли до висновку, що помилка більшості людей, полягає в тому, що вони намагаються «свідомо» почути те, що говорить диктор з екрана або голос з навушників.
«Проте не варто намагатися розчути кожен звук - замість цього слід ловити загальну тональність, тобто слухати« несвідомо ». У цьому і є секрет адекватного сприйняття іноземної мови! - вважають психологи.
Вчені проводять паралель з азбукою Морзе, де практично неможливо порахувати кількість крапок і тире навіть на гранично низьких швидкостях передачі - проте сама тональність різних послідовностей «осідає» у підсвідомості і дозволяє миттєво розшифровувати інформацію.
Ще один яскравий приклад - діти, які на відміну від дорослих вміють слухати «несвідомо» і тому так швидко і без особливих зусиль засвоюють іноземні мови, опинившись в іншій країні.
Наша порада: залишається тільки розслабитися і якомога частіше слухати іноземну мову. Намагайтеся вловити мелодію мови, часто повторювані слова і мовні зв`язки, не вникаючи в деталі. Паралельно вчіть слова і проходьте класичний аудіо-курс з повтореннями тексту, завчанням фраз і перекладом.
Вon appétit!
Один з найбільш перевірених і ефективних способів вивчення іноземної мови - знаменитий «метод занурення» Берліца. 
Говорити мовою необхідно з самого першого дня вивчення, описуючи все, що бачиш навколо. Таким чином, учні і викладач «потрапляють» в різні типові ситуації, наприклад, сідають за стіл і розігрують сцену обіду.
У ході розмови, яка ведеться винятково іноземною, учасники називають і докладно описують столові предмети та продукти, просять один одного щось передати. Головна ідея експрес вивчення за даною методикою полягає в тому, що учень спочатку запам`ятовує ключові слова і фрази, і тільки потім освоює граматику.
На думку самого Берліца, при такому алгоритмі дій граматика мови приходить інтуїтивно, як би «сама собою». Тут варто знову повернутися до феномену дитячого сприйняття мови, коли, потрапляючи в іноземну середу, дитина здатна за короткий проміжок часу навчитися коректно і граматично правильно викладати свої думки.
Метод Берліца, по суті, змушує дорослого опинитися в ролі дитини, яка чує іноземну мову в контексті певної ситуації - обід, похід в магазин, прогулянка і так далі, і бере участь у діалозі, що має конкретний зміст.
Наша порада: якщо ви займаєтеся мовою самостійно, приділяйте занять 30 хвилин щодня! Розділяйте слова тематично (обід, магазин, літак) і промовляйте все, що бачите або можете побачити навколо. Не соромтеся говорити з собою!
Вивчаючи мови, не забувайте про те, що ви є носієм найкрасивішої, найбагатшої і складної мови! Ця думка надихне і додасть впевненості, адже особисто для вас освоїти будь-яку іноземну мову в рази легше, ніж іноземцю вивчити українську! 
                                                                                                      Юлія ДОМАНСЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар